جمهورى اسلامى ایران، از موزه بریتانیا، به دلیل عدم ارسال یک گنجینه مربوط به دروان ایران باستان، درخواست ۳۰۰ هزار دلار خسارت کرده است.
ایران موزه بریتانیا را به نقض وعده متهم کرد کتیبه کوروش و تنش در روابط ایران و بریتانیا این نزاع بر سر انتقال منشور کورش کبیر پادشاه هخامنشى معتلق به قرن ششم پیش از میلاد است که قرار بود برای برپایی نمایشگاهی به ایران ارسال شود.
رویترز این موضوع را به نقل از پرس تیوی، تلویزیون دولتی انگلیسی زبان ایران، گزارش کرده و افزوده است که این موضوع مىتواند نشانه دیگرى از وخامت اوضاع در روابط تهران- لندن باشد.دولت بریتانیا از جمله قدرتهاى غربى است که فشارهاى خود را برای اتخاذ دور جدیدی از تحریمهاى سازمان ملل علیه برنامههاى هستهاى ایران افزایش داده است.
بریتانیا همچنین در سال گذشته از سوی تهران متهم به دخالت در ناآرامیهای پس از انتخابات شده بود.بر اساس گزارش پرس تیوی حمید بقایى، رئیس سازمان میراث فرهنگى و گردشگرى ایران، در خصوص درخواست خسارت ایران از موزه بریتانیا گفته است که «این خسارت ۳۰۰ هزار دلارى، هزینه برپایى نمایشگاهى است که قرار بود این منشور در آنجا به معرض دید عموم قرار گیرد و باید توسط موزه بریتانیا پرداخت شود».
موزه بریتانیا که مجموعه وسیعى از آثار هنرى جهان را در خود جا داده است، در مهرماه سال گذشته به دلیل آنچه تحقیقات علمى عنوان شد، از ارسال منشور ۲۵۰۰ ساله کوروش به ایران خود دارى کرد.
در آن زمان روزنامه بریتانیایی گاردین نوشته بود که موزه بریتانیا با توجه به تنش سیاسى ناشى از انتخابات ریاست جمهورى اخیر در ایران، از موافقت با اجراى قراردادى به منظور به امانت دادن کتیبه کوروش به ایران خوددارى مىکند.
گاردین همچنین یادآور شده بود که مقامهاى ایرانى تهدید کردهاند، چنانچه موزه بریتانیا از فرستادن کتیبه ۲۵۰۰ ساله کوروش کبیر به ایران خوددارى کند، روابط و همکارى خود را با این موزه قطع خواهند کرد.چندی بعد حسن قشقاوی، سخنگوی وقت وزارت خارجه ایران، ضمن اعلام اینکه موزه بریتانیا ظاهراً به دلیل حوادث سیاسی پس از انتخابات تمایلی به ارسال این منشور به ایران نداشته، افزود که «این حرکت لندن امری غیرحقوقی، غیرعقلانی و سیاسی محسوب میشود».
دولت ایران پس از آن در زمستان سال گذشته بعد از یک مهلت دو ماهه روابط خود را با موزه بریتانیا قطع کرد.منشور کورش، سنگنوشته استوانهاى شکلى است که ۲۳ سانتیمتر طول دارد و به عنوان نخستین منشور حقوق بشر در جهان شناخته مىشود.دستور نوشتن این منشور در حدود ۵۳۰ سال پیش از میلاد، و پس از آن صادر شد که بنیانگذار سلسله هخامنشی با فتح بابل، مردم این سرزمین و به ویژه یهودیان را از بردگى رهاند و اعلام کرد که هر کس آزاد است که فرهنگ و مذهب خود را داشته باشد.