صفحه شخصی بهروز شیربان   
 
نام و نام خانوادگی: بهروز شیربان
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: عمران
شغل:  -
تاریخ عضویت:  1388/12/03
 روزنوشت ها    
 

 اثری جهانی رها شده در بیابان بخش عمومی

23

نه رستورانی در اطراف چغازنبیل با حفظ عرصه و حریم این اثر جهانی وجود دارد، نه اقامتگاهی و نه هیچ خدمات و امکانات گردشگری دیگری. راهنمایی هم نیست تا گردشگران را راهنمایی کند. برگه‌ها و نقشه‌هایی در گوشه و کنار به چشم می‌خورد اما نه کافی است و نه درخوراثری جهانی چون چغازنبیل.

زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان و در فاصله 40 کیلومتری جنوب شرقی شوش و20 کیلومتری هفت‌تپه، در نزدیکی کرانه غربی رود "دز" جای گرفته است؛ نیایشگاهی که در سال1250 پیش از میلاد و در دوره عیلامیان به فرمان پادشاه مشهور عیلامی، «اونتاش‌ گال» (1265- 1245 پیش از میلاد) در میانه شهر «دور‌اونتاشی» ساخته شده تا با ما از تمدن کهن و ریشه‌دارمان سخن بگوید، تمدنی که برخی به اشتباه آن را به دوره مادها و هخامنشیان نسبت می‌دهند.

بنایی که به تمامی از خشت و آجر و در زمینی به مساحت 11 هزار متر مربع و در پنج طبقه (که اکنون تنها دو طبقه از آن باقی مانده) ساخته شده و ارتفاع آن در زمان آبادانی به 54 متر و سطح زیربنای آن به 25هزارمتر مربع می‌رسیده است.

واژه «چغازنبیل»، از دو بخش «چغا» به معنای تپه و زنبیل، تشکیل شده است. گویا پیش از آن‌که زیگورات را از دل خروارها خاک بیرون بکشند، ویرانه‌های تپه مانندش یک زنبیل واژگونه را تداعی می‌کرده و بدین سبب بومیان، این نام را بر آن نهاده‌اند. زیگورات که طی قرون و اعصار زیر تلی از خاک مدفون شده بود، در فاصله سال‌های 1330 تا 1341 توسط رومن گیرشمن، باستان‌شناس بزرگ فرانسوی‌، از دل خاک بیرون آمد و پاره‌ای از رازهای سر به مهر خود را آشکار کرد.

سه شنبه 7 تیر 1390 ساعت 11:08  
 نظرات    
 
علیرضا احمدی 16:35 سه شنبه 7 تیر 1390
9
 علیرضا احمدی
نمیدونم چرا چند تا نظری که اینجا دادام چاپ نشد . . .

توضیح بود حرف بدی نبود که درج نشه ؟؟؟

جای تفکر داره
خسرو کندی 19:44 سه شنبه 7 تیر 1390
10
 خسرو کندی
دوستان اولین باری که به دیدن چغازنبیل رفتم حدود 5 سال پیش ، در مسیر جاده اهواز ،به سختی و با پرس و جو و از روی تابلو ها توانستم چغازنبیل را پیدا کنم در مسیر، یک سیلاب فصلی نیمی از جاده را برده بود و اتومبیل من به سختی از روی مسیر سیلاب عبور کرد ، کمی بعد به چغازنبیل رسیدیم.پس از دیدن زیگورات به پیشنهاد دوستان از تصفیه خانه زیگورات که آب را برای استفاده کنندگان در حدود 3200سال پیش قابل آشامیدن می نموده است بازدید نمودم.بنایی شگفت انگیز از آجر که در آن زمان آب را از کیلومترها دورتر بوسیله نهر به آن هدایت می نمودند و تصفیه خانه بوسیله تکنولوژی که در آ زمان خود بی مانند بوده است آب را تصفیه و قابل شرب می نموده ، متاسفانه تصفیه خانه رو به نابودی است. گشتی در فاصله 10متری سازه تصفیه خانه زدم و متوجه سیلاب فصلی که در ابتدا گفتم شدم که از حدود 10 متری این سازه عبور کرده و خدا را شکر کردم که به تصفیه خانه خرابی نرسانده است ...
میثم سید بخشی 08:48 چهارشنبه 8 تیر 1390
3
 میثم سید بخشی
ممنون
نازنین بهشتی 11:08 چهارشنبه 8 تیر 1390
11
 نازنین بهشتی
دقیقا به همین دلایلی که آقای مهندس شیربان نوشتن، مدیرگروهمون هیچوقت درخواستهای مکررمون برای ترتیب دادن یه سفر و بازدید علمی رو قبول نکرد
میگفت امنیت نداره، نزدیکاش جای اقامت نداره و ...
کاش بشه یه بار بتونم برم از نزدیک ببینمش
سیدرسول سجادی 14:03 چهارشنبه 8 تیر 1390
6
 سیدرسول سجادی
من همین امسال رفتم والان که مهندس کندی از تصفیه خانه گفت تعجب کردم که اصلا اطلاع رسانی درست و حسابی اونجا نشد تا من هم برم و اونو ببینم جای تاسف دارد
علیرضا احمدی 17:38 چهارشنبه 8 تیر 1390
8
 علیرضا احمدی
نکته قابل توجه در ساخت این بنا این است که تمامی طبقات این بنا بروی خاک بکر قرار گرفته اند.
گرچه خاکبرداری از این بنای محدب متقارن واقع شده در دل دشت صاف موجب تکمیل دانش دنیا نسبت به پیشینه باستانی ایرانیان گردید اما پس از گذشت حدود ۵۰ سال از این کشف، دست عوامل فرساینده طبیعی و بی دفاع گذاشتن این بما در برابر آنها آسیبهای فراوانی را به این بنای خشتی - گلی وارد کرده و خصوصا باقیمانده طبقات بالایی را نیز دچار فرسایش شدید کرده است.

چغازنبیل جزوه معدود بناهای ایرانی است که در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. ضمناً در بعضی از کتب تاریخی نام قدیمی شوش، چغازنبیل نامیده شده است.
سحر سرلک 10:58 سه شنبه 14 تیر 1390
8
 سحر سرلک
سلام و خسته نباشید و ممنون از شما بخاطر مطلب زیباتون.متاسفانه من وقتی چنین اثر باستانی زیبا و در حال نابودی رو از نزدیک دیدم بسیار ناراحت شدم .یک بنای بسیار باشکوه که در حال فرسایش بود و قسمت بسیار بزرگی از آن به تل خاک تبدیل شده بود . در تمام بنا در ارتفاع مشخصی یک ردیف آجر به خط میخی به چشم میخوره که واقعا زیباست . من در عجبم از این همه اهمالی که در نگهداری از ثروت ملی میشه. در اطراف این منطقه هیچ نوع امکاناتی برای توریستها در نظر گرفته نشده و بنا در وسط منطقه بیابانی قرار داره.از مطلب زیباتون باز هم ممنونم .